Comon

Doktersverslagen verstaanbaar maken

Forcit en Comon

Doktersverslagen omvatten vaak vakjargon waardoor de patiënt de eigen gezondheid vaak niet begrijpt. Maar daar is binnenkort een hulpmiddel voor die deze medische verslagen met behulp van artificiële intelligentie omzet in een eenvoudige uitleg voor de patiënt.

Dokters gebruiken vaak medisch jargon tijdens een consultatie. De patiënt begrijpt dan ook niet altijd wat de dokter vertelt, of kan de uitleg moeilijk onthouden. Medische verslagen zijn ook vaak niet duidelijk voor de patiënt. “Hierdoor volgen patiënten niet altijd de voorgeschreven therapie en zijn ze minder betrokken, met verdere gezondheidsschade en oplopende ziektekosten tot gevolg”, volgens Marie Verougstraete van het bedrijf NextGenics. “Daarom werken we aan een oplossing waarbij we patiënten helpen om hun eigen medische situatie beter te begrijpen.”

In opdracht van het bedrijf NextGenics ontwikkelen we een online tool die doktersverslagen omzet in eenvoudige taal.

Eenvoudig en betrouwbaar?

In 2024 starte het vervolgtraject (Lees meer over de ExplainMed case) die zich focust op hart- en vaatziekten. Patiënten scannen het dokters verslag en de software zet dit om in heldere taal aan de hand van artificiële intelligentie (AI). Patiënten kunnen medische termen aanduiden om een korte uitleg te krijgen en kunnen een sectie met veelgestelde vragen raadplegen. Het grote verschil met Google is dat je niet elk woord apart moet opzoeken en dat de uitleg medisch gevalideerd, gepersonaliseerd en betrouwbaar is. De software zal ook verwijzen naar betrouwbare websites zoals Gezondheid en Wetenschap, tevens ook partner in dit project. Belangrijk is dat de tool zeer eenvoudig in gebruik is voor iedereen.

Bij de ontwikkeling van de software werken onderzoekers samen met hartpatiënten. Zij zullen hun doktersverslagen anoniem delen met het project om het AI-systeem te trainen. Daarnaast zullen hartpatiënten en hun naaste omgeving advies geven bij het ontwerp van de tool.

De ontwikkelaars en onderzoekers hebben als ambitie de tool verder uit te breiden naar andere medische domeinen en andere talen. “Zo willen we op termijn ook bijdragen aan de uitdagingen rond meertaligheid en inclusiviteit in de zorg”

Hoe werkt de testversie van spexter?

Forcit experten, Comon en het spexter team hebben samen gewerkt aan een eerste werkende versie:

  • Op basis van artificiële intelligentie maakt de app een korte, eenvoudige samenvatting van het verslag. Zo krijgt de patiënt de belangrijkste informatie uit het medisch verslag.

  • De patiënt kan in de ingescande tekst enkele moeilijke woorden aanklikken, om meer uitleg in verstaanbare taal te lezen bij elk van deze woorden.

  • De patiënt krijgt enkele veelgestelde vragen over het onderwerp van het verslag automatisch te lezen.  

 

Kom spexter uittesten

Het eerste prototype kwam tot stand tijdens Comon, een innovatieve proeftuin met burgers in Gent. Comon is een open laboratorium waar wetenschappers en technologen samenwerken met Gentenaars. Ze bedenken technologische oplossingen op mensenmaat en testen deze uit.

 
 
 

In de media

Dit project heeft de nodige aandacht gekregen in de pers. U leest er meer over in de volgende artikels: VRT Nieuws, Comon, ICT & Health

 
 
 

Meer info: website Comon

Trajecten: Shape it, Grant it, Build it
3 prototypes
1 Minimaal werkbaar product
2 Onafhankelijke experten
Samenwerking via: Forcit platform
Onderschrijven van SDG: Goede gezondheid en welzijn

Innovatie in uw organisatie? Contacteer ons

Vorige
Vorige

Securex Triana